Home > Cholesterol verlagen > Gezond eten > Cholesterolverlagend dieet
Cholesterolverlagend dieet

Cholesterolverlagend dieet

Cholesterolverlagende voedingsmiddelen

Om je cholesterol te verlagen, hoef je je voedingsgewoonten niet helemaal om te gooien. Hoe je je voedsel eet, kan al een rol spelen, en niet zozeer het voedsel zelf. Lees dus snel verder om te ontdekken hoe jij gezond kan eten zonder je gewoonten helemaal op te geven.

  • Fruit en groenten 
    Eet veel fruit en groenten. Laat gebakken groenten of fruit in blik op siroop links liggen en kies voor verse groenten en fruit. Kies een lekkere rijpe appel of peer als dessert. En stoom boerenkool en snijbiet lichtjes. Ideaal eet je vijf porties groenten of fruit per dag, wat normaal gezien doenbaar is, want een portie komt overeen met bijvoorbeeld een ontbijtkom vol gemengde sla of een handvol druiven of aardbeien.
  • Vis, inclusief vette vis
    Makreel, sardines, haring, zalm en forel leveren je Omega 3, wat bijdraagt tot het behoud van een gezond hart. Smul dus van deze vis, gebakken in de oven, gestoomd of zachtjes gepocheerd in melk. Probeer een of twee keer per week vis te eten.
  • Noten en zaden
    Je hebt niet veel noten of zaden nodig - zo'n anderhalve soeplepel per dag - net de goede hoeveelheid voor een snack! Amandelen, walnoten, lijnzaad, sesamzaad en zonnebloempitten zitten boordevol gezonde vetten (omega 3 en 6).
  • Bonen en linzen
    Gedroogde bonen en linzen zijn overal verkrijgbaar en bieden heel wat mogelijkheden voor je maaltijden. Wil je er iets lekkers mee klaarmaken, laat ze dan een nacht weken voor je ze gaat klaarmaken en laat ze vervolgens zachtjes koken met kruiden en een paar groenten. Kies voor gedroogd of vers, en spoel de varianten in blik af onder water om zout en suiker weg te spoelen.
  • Magere lapjes vlees
    Kies voor kip of kalkoen zonder vel - want die bevatten minder cholesterol dan vette stukken runds-, varkens-, lams- en eendenvlees. Magere varkenslapjes zijn beter dan worsten en buikspek; hamburgers en worsten met een verlaagd vetgehalte en mager spek kunnen een goed compromis vormen.
  • Magere melk en zuivel 
    Als je melk drinkt, kies dan voor magere melk of sojamelk in plaats van volle of gecondenseerde melk. Kies lichte broodsmeersels in plaats van roomkaas, brie of parmezaan.
  • Brood, granen en aardappelen 
    Ruil gebak en wit brood in voor volkorenbrood, en koolhydraten als gebakken aardappelen voor volkorenpasta of volle rijst, couscous of noedels.
  • Broodsmeersels met onverzadigde vetten 
    Vervang smeersels met zuivel door zachte smeersels op basis van plantaardige olie (bijvoorbeeld Becel ProActiv met toegevoegde plantensterolen), zodat je al het goede binnenkrijgt van 'goede' onverzadigde vetten, die een essentieel onderdeel zijn van een evenwichtige voeding - in tegenstelling tot verzadigde vetten.

 

Alles over Gezond eten >Ook interessant voor jou

Alles over Gezond eten >