Home > Cholesterol verlagen > Gezonde levensstijl > Wat is een normale hartslag voor volwassenen?
Wat is een normale hartslag voor volwassenen?

Wat is een normale hartslag voor volwassenen?

Het hart is één van de belangrijkste spieren in het lichaam – en, zoals dat voor elke spier geldt, zorgt voldoende beweging voor een optimale prestatie. Het meten van je hartslag, zowel tijdens rustmomenten als tijdens het sporten, is niet alleen een goede manier om de conditie van je hart bij te houden: het is ook een goede manier om te zorgen dat je het juiste ritme aanhoudt.

Maar wat is een normale hartslag, en hoe meet je die precies? We laten het je zien in dit artikel.

Wat is een normale hartslag in rust?

De Cardiologische Liga geeft aan dat in rust een gemiddelde hartslag bij een volwassene 50 tot 70 slagen per minuut telt.

Dit hangt echter wel af van leeftijd en conditie: de gemiddelde hartslag voor mensen die veel bewegen, zoals atleten, zou zelfs iets lager kunnen zijn.

En bij inspanning?

Het is moeilijker om te berekenen wat een normale hartslag tijdens het sporten is, omdat onze leeftijd, levensstijl en het type beweging daar invloed op heeft. Om een idee te krijgen van de conditie van je hart, kan je beter kijken naar:

  • De maximale hartslag voor jouw leeftijd, om te weten te komen wat de maximale hartslag is die je tijdens het sporten mag bereiken. Dit helpt om het juiste ritme voor jezelf te bepalen.
  • De gewenste, normale hartslag voor jouw leeftijd. Dit geeft aan tussen welke waarden je hartslag zich idealiter bevindt.

Hoe bereken je je maximale en gewenste hartslag?   

Over het algemeen, kunnen we onze maximale hartslag berekenen met de 220-leeftijdsformule, die inhoudt dat je 220 met je leeftijd vermindert.

Ben je bijvoorbeeld 50 jaar, dan zou je de volgende berekening maken: 

220 – 50 = 170 hartslagen per minuut (HPM)

Aan de hand van dit getal kunnen we de gewenste minimale en maximale waarden voor jouw hartslag berekenen, door het te vermenigvuldigen met 50% en 70%. Voor een 50-jarige geldt dan dat:

170 x 50% = 85 HPM

170 x 70% = 119 HPM

Dus als je 50 jaar bent, is een normale hartslag tussen de 85 en 119 HPM.

Hoe kan je je gemiddelde hartslag meten?

Je hartslag meten is heel eenvoudig, en kan op drie verschillende manieren:

  • Op je pols. Plaats je middelvinger en wijsvinger op de binnenkant van je pols, tegen de kant van je duim, tussen je pees en spaakbeen. Zet een stopwatch en tel je hartslag gedurende 30 seconden. Vermenigvuldig dit vervolgens met twee om je HPM te berekenen.
  • In je nek. Leg je middelvinger en wijsvinger in je nek, rechts of links van je luchtpijp. Zet een stopwatch en bereken je HPM net als in de vorige methode.
  • Met een hartslagmeter. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende winkels en apotheken.

Je kan je gemiddelde hartslag bepalen door je HPM meerdere keren te meten, ze bij elkaar te voegen, en deze vervolgens te delen door het totale aantal keer dat je je hartslag hebt gemeten.Welke methode je ook gebruikt:

  • Meet je hartslag wanneer je net wakker bent om je hartslag bij rust te meten.
  • Herhaal dit wanneer je ten minste tien minuten cardio hebt gedaan – wat inhoudt dat je hartslag en ademhaling er aanzienlijk van omhoog gaan – om je hartslag bij inspanning te meten. 

Hoe behoud je een normale hartslag? 

Voor het behouden van een gezond hart is beweging ontzettend belangrijk. De Belgische Cardiologische Liga raadt aan dat volwassenen dagelijks een half uur intensief bewegen. Dit kan snel wandelen, hardlopen, fietsen of dansen zijn. 

Test de intensiteit van je beweging door tijdens het sporten te praten. Als je het warm hebt en kortademig bent, maar nog steeds kan praten, betekent dat dat je hartslag op een goed niveau zit. Heb je hartklachten? Ga dan bij je huisarts na wat een veilige hartslag is voor jou, en welke type beweging daar goed bij past.

Goed zorgen voor je hart hoeft niet zo ingewikkeld te zijn. Misschien hoef je slechts een aantal kleine veranderingen aan te brengen in je levensstijl of voeding. Ontdek meer over dit onderwerp en cholesterol door je te registreren voor de gratis Starterskit, met onder andere bewegingstips, voedzame recepten en veel meer manieren om goed voor je hart te zorgen! 

Alles over Gezonde Levensstijl >Ook interessant voor jou

Alles over Gezonde Levensstijl >

Wil je nog meer tips om vaker te bewegen?

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze bewegingscoach verlaag je doeltreffend je cholesterol. Ontvang tips om zonder veel moeite meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat!

Vraag je gratis Starterskit aan En verlaag je cholesterol met makkelijke beweegtips.