Home > Cholesterol verlagen > Over cholesterol verlagen > Wat zijn plantensterolen?
Wat zijn plantensterolen?

Wat zijn plantensterolen?

Plantensterolen komen, in kleine hoeveelheden, van nature voor in plantaardige oliën, noten, zaden, granen, fruit en groente. Je kan ze ook (in grotere concentraties) vinden in ProActiv producten, waar deze behulpzame substanties aan zijn toegevoegd. Uit meer dan 50 wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat plantensterolen helpen bij het op peil houden van je cholesterol*. Wil je meer weten over plantensterolen & producten? Lees dan snel verder.

Producten met plantensterolen

Zoals hierboven vermeld, komen plantensterolen natuurlijk voor in op-plant-gebaseerde producten, maar slechts in kleine hoeveelheden. Om voldoende plantensterolen binnen te krijgen kan je daarom beter producten eten waaraan ze zijn toegevoegd. Je zou 150 appels, 210 wortels, of 425 tomaten moeten eten om de hoeveelheid plantensterolen binnen te krijgen die je ook met slechts 2 eetlepels (30g) Becel ProActiv binnen krijgt!

Hoe verlagen plantensterolen cholesterol?

Plantensterolen (zoals ze in Becel ProActiv producten verwerkt zijn), werken doordat ze de opname van cholesterol in de darmen gedeeltelijk blokkeren. Hierdoor wordt de hoeveelheid cholesterol die vanuit de voeding de bloedstroom ingaat verkleint, waardoor het LDL-cholesterolgehalte na enkele weken verlaagt. Door dagelijks de aanbevolen hoeveelheid plantensterolen te consumeren – dat is 2 gram – kan je je cholesterolwaarde na twee tot drie weken met wel 7 tot 10% verlagen*.

Meer weten over plantensterolen en cholesterol? Verhalen van mensen die hun cholesterol probeerden te verlagen met een evenwichtige voeding en levensstijl en Becel ProActiv, vind je hier. Je kan er ook je eigen verhaal delen. 

Hoeveel plantensterolen heb ik nodig om mijn cholesterol op peil te houden?

Om van plantensterolen in producten te profiteren, heb je, als onderdeel van een evenwichtige voeding met voldoende fruit en groente, ongeveer 2 gram per dag nodig. Dat is ongeveer zes boterhammen besmeerd met ProActiv margarine, of 2 eetlepels van 15g in warme of koude gerechten per dag.

Hoe groot is een portie Becel ProActiv?

Een portie Becel ProActiv margarine is 10 gram – genoeg voor het besmeren van 1 – 2 sneetjes brood.

Kan ik plantensterolen tegelijk met statines innemen?

Als je cholesterolmedicatie (zoals statines) neemt, kunnen plantensterolen je cholesterol nog verder verlagen*. Aangezien beide producten cholesterol op een andere manier verlagen, vullen ze elkaar aan. Voor meer advies over het combineren van statines met ProActiv kan je bij je huisarts terecht.

Hebben plantensterolen bijwerkingen?

Voor zover bekend, hebben plantensterolen geen bijwerkingen – ze zitten immers in kleine hoeveelheden in groenten, noten, zaden en andere plantaardige producten. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat plantensterolen veilig en voordelig zijn voor de grote meerderheid van de samenleving.

Plantensterolen zijn echter niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of kinderen jonger dan vijf jaar.

Ook als je last hebt van een afwijking waarbij je lichaam moeite heeft met het opnemen van voedingsstoffen, zoals de ziekte van Crohn, is het ook verstandig om het gebruik van ProActiv producten eerst met je huisarts te bespreken.

Wanneer je besluit je cholesterol te verlagen, is het raadzaam om je huisarts of diëtist om advies te vragen. Die kan je alles vertellen over veranderingen aan je voeding en andere maatregelen.

Zijn er andere manieren om je cholesterol op peil te houden?

Er zijn meer dan genoeg manieren waarop je je voeding en levensstijl aan kan passen voor het verlagen van je cholesterol, waaronder voldoende bewegen, zorgen voor een gezond gewicht en stoppen met roken...! Kijk rond op onze website en lees artikels over een gezonde levensstijl, verantwoorde recepten en nog veel meer. Zet vandaag nog je eerste stappen richting een gezonder hart!

* Becel ProActiv bevat plantensterolen. De inname van 1,5 - 2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol na 2 tot 3 weken met wel 7 tot 10% verlagen, mits het onderdeel vormt van een gezonde levensstijl en verantwoorde voeding, met voldoende groente en fruit en een gezonde levensstijl om het carotenoïde gehalte op peil te houden.

Alles over cholesterol verlagen >Ook interessant voor jou

Alles over cholesterol verlagen >

Verlaag in slechts 3 weken het cholesterol!

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze coaches verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere recepten, tips om meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Start nu En ontvang je gratis Starterskit.