Home > Cholesterol > Cholesterolwaarden > Wat is cholesterol ratio?
Wat is cholesterol ratio?

Wat is cholesterol ratio?

Naast de totale cholesterolwaarde, kan de cholesterol ratio je ook vertellen of het wel of niet nodig is om je voeding en levensstijl aan te passen. Cholesterol ratio is de ratio van totale cholesterol tegenover de hoeveelheid High Density Lipoproteinen (HDL, ook wel "goede" cholesterol genoemd).

Hoe belangrijk is je cholesterol ratio?

Cholesterol bevindt zich in alle cellen als een witte, vetachtige substantie. Het vormt een belangrijk onderdeel in verschillende vitale processen van het lichaam. Een hoog cholesterolgehalte in je bloed is echter een van de risicofactoren bij het ontwikkelen van hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. Het is verstandig om je cholesterolwaarde regelmatig te laten meten, gecombineerd met andere maatregelen. Je totale cholesterolwaarde is maar een deel van het hele verhaal. Er zijn twee hoofdtypen cholesterol:

  • LDL (‘slechte’) cholesterol– om je hart gezond te houden, moet het ‘slechte’ cholesterol zich op een lager, gezond niveau bevinden.
  • HDL (‘goede’) cholesterol – HDL-cholesterol kan het teveel aan cholesterol in het bloed afvoeren naar de lever, waar het kan worden afgebroken om vervolgens verder uit het lichaam verwijderd te worden. Hoewel het verlagen van LDL-cholesterol ontzettend belangrijk is, is het verstandig je ‘goede’ HDL-cholesterol op het aanbevolen niveau te houden.

Je cholesterol ratio onthult voor hoeverre je cholesterol uit ‘’goede’’ HDL-cholesterol bestaat; het ontdekken hiervan is dus een goede manier om uit te vinden of het verstandig is om je voeding en levensstijl aan te passen.

Cholesterol ratio berekenen

Een standaard test voor het checken van de cholesterolwaarde wordt normaal gesproken uitgevoerd door een vingerprik-test, waarbij de resultaten binnen enkele minuten verkrijgbaar zijn. Om je cholesterol ratio te berekenen, deelt je huisarts je HDL-cholesterol door je totale cholesterol.

Wat zou mijn cholesterol ratio moeten zijn?

Aanbevolen cholesterolwaarden zijn:

  • 5mmol/l of minder voor gezonde volwassenen
  • 4mmol/l of minder voor volwassenen met een hoog risico

Aanbevolen LDL, of ‘’slechte’’ cholesterolwaarden zijn:

  • 3mmol/l of minder voor gezonde volwassenen
  • 2mmol/l of minder voor volwassenen met een hoog risico

De aanbevolen HDL, of goede cholesterolwaarde is:

  • 1 mmol/l of daarboven

Als je cholesterol ratio zich niet op het aanbevolen niveau bevindt, neem dan contact op met je huisarts of apotheker om uit te vinden wat je hier aan kunt doen. Je zou eventueel stappen moeten ondernemen om je voeding en levensstijl aan te passen – hier kan je meer over vinden in ons artikel over het verlagen van cholesterol.

Wanneer moet je je cholesterol meten

Cholesterolwaarden staan niet vast – ze verschillen dagelijks – en kan van een aantal factoren afhangen, zoals voedings- en levensstijlkeuzes. Het is verstandig om je cholesterol regelmatig te laten opmeten. Als je twijfelt, neem dan altijd contact op met je huisarts. 

Alles over cholesterolwaarden >Ook interessant voor jou

Alles over cholesterolwaarden >

Verlaag in slechts 3 weken het cholesterol!

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze coaches verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere recepten, tips om meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Start nu En ontvang je gratis Starterskit.