Home > Cholesterol > Oorzaken van verhoogde cholesterol > Verhoogde cholesterol: de oorzaken
Verhoogde cholesterol: de oorzaken

Verhoogde cholesterol: de oorzaken

Hoewel veel mensen denken dat ongezonde voeding de hoofdoorzaak van verhoogd cholesterol is, kunnen mensen die relatief gezond eten er ook mee te maken krijgen. De mogelijke oorzaken van verhoogd cholesterol kunnen verdeeld worden in enerzijds factoren die we zelf kunnen beïnvloeden door kleine veranderingen in onze voeding en levensstijl aan te brengen en anderzijds factoren waar we geen enkele invloed hebben. 

Verhoogd cholesterol: de oorzaken

De oorzaken van verhoogd cholesterol waar we eventueel iets aan kunnen doen zijn:

 • Voedingsmiddelen die verzadigde vetten en transvetten bevatten;
 • Algeheel ongezonde voeding, met gebrek aan variatie; 
 • Overgewicht of obesitas.

Onveranderlijke oorzaken van verhoogd cholesterol zijn:

 • Leeftijd;
 • Geslacht;
 • Familiegeschiedenis; 
 • Afkomst.

Voeding en de oorzaken van verhoogd cholesterol

Ben je er na een cholesteroltest achter gekomen dat je cholesterol verhoogd is? Dan zal je dokter je waarschijnlijk aanraden wat veranderingen in je voeding aan te brengen. Enkele voorbeelden:

 • Vervang om te beginnen de verzadigde vetten (te vinden in kaas, boter, vet vlees en veel bewerkt voedsel zoals koekjes) in je voeding met onverzadigde vetten. Dat zijn bijvoorbeeld noten, zaden, plantaardige olie en margarineproducten.
 • Als je op je gewicht moet letten kan je er ook voor kiezen om voor ‘minder vet’-opties te gaan. Gebruik bijvoorbeeld Becel ProActiv Light in plaats van boter. Ontdek hier wat verantwoorde alternatieven zijn.
 • Het naleven van evenwichtige en gevarieerde voeding helpt ook: probeer volkoren, noten, zaden, volkoren ontbijtgranen en peulvruchten te eten, gecombineerd met voldoende fruit en groenten. Als je het lastig vindt om je aan een dieet te houden, kan je ervoor kiezen om een repertoire van verantwoorde maar smakelijke recepten op te bouwen. Zo maak je het een stuk makkelijker voor jezelf!
 • Je kan ook proberen om voedingswaren met plantensterolen aan je eetpatroon toe te voegen*: een dagelijkse consumptie van 1.5 – 2 g plantensterolen kan cholesterol na 2 – 3 weken met wel 7-10% verlagen, mits het een onderdeel vormt van een gezonde levensstijl en verantwoorde voeding, met voldoende groente en fruit om het carotenoïde gehalte op peil te houden.

Wil je meer weten? Lees dan ons artikel over het verlagen van cholesterol door middel van voeding eens door.

Kan stress cholesterol verhogen?

Stress is geen directe oorzaak van verhoogd cholesterol, maar het kan extra fysieke spanning opleveren voor mensen met een ongezonde voeding en levensstijl. Om je hart gezond te houden, is het verstandig om je voeding te veranderen en meer te bewegen; dit zal je leren met stress om te gaan. Het is ook belangrijk om voldoende en op regelmatige tijdstippen te rusten en te slapen.

*Verhoogde cholesterol is een risicofactor in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Alles over oorzaken van verhoogde cholesterol >Ook interessant voor jou

Alles over oorzaken van verhoogde cholesterol >

Verlaag in slechts 3 weken het cholesterol!

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze coaches verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere recepten, tips om meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Start nu En ontvang je gratis Starterskit.