Home > Cholesterol > Verzadigde en onverzadigde vetten > Verzadigde en onverzadigde vetten
Verzadigde en onverzadigde vetten

Verzadigde en onverzadigde vetten

Vetten spelen een belangrijke rol in onze voeding, zowel als smaakmaker als energiebron. Toch is het belangrijk om rekening te houden met de verschillende types vet, waaronder onverzadigd en verzadigd. Ze worden ook wel gezien als "goede" en "slechte" vetten en komen beiden voor in onze dagelijkse voeding. Door te begrijpen wat de verschillen zijn en welke invloed ze elk hebben op het lichaam, wordt het maken van verantwoorde keuzes tijdens het winkelen en koken een stuk makkelijker! 

Wat zijn verzadigde en onverzadigde vetten?

Verzadigde en onverzadigde vetten hebben elk een andere structuur, en bevinden zich in verschillende hoeveelheden in verschillende voedingsmiddelen. Waar volvette zuivelproducten en vlees (en bewerkt voedsel als koek en gebak) relatief veel verzadigde vetten bevatten, zijn geschikte bronnen van onverzadigde vetten vooral noten, zaden, vette vis en plantaardige oliën.

Één van de belangrijkste aspecten in de verschillen tussen deze types vet is de invloed die ze hebben op het lichaam. Welk type vet is nou beter voor je? 

Verzadigde of onverzadigde vetten?

Verzadigde vetten komen voor in verschillende voedingsmiddelen en het is niet mogelijk om deze volledig te verwijderen. Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten.*   

Aandacht besteden aan de hoeveelheid verzadigd en onverzadigd vet in je voeding en kiezen voor onverzadigde opties wanneer dat mogelijk is, zijn goede stappen die een bijdrage kunnen leveren aan de gezondheid van het hart.

Wat is het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten? 

Wat zijn verzadigde en onverzadigde vetten nou eigenlijk? Het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetten is dat “slechte” vetten het cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen. Onverzadigde vetten zoals Omega 3 en 6 zijn goed ter vervanging van verzadigde vetten, omdat ze bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed.

Goed om te weten: “slechte”, verzadigde vetten hebben een dikke substantie, en zijn hard bij kamertemperatuur. Denk bijvoorbeeld aan boter dat hard wordt wanneer het in de koelkast ligt. Producten met relatief veel onverzadigde vetten zijn daarentegen meestal vloeibaar, denk bijvoorbeeld aan plantaardige oliën. Door minder boter en meer plantaardige oliën aan je voedingspatroon toe te voegen, zal je bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in je bloed*.    

Verzadigde en onverzadigde vetten: je voeding aanpassen

  • Wees je bewust van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vet en van het percentage dat daarvan verzadigd mag zijn: voor mannen ligt de dagelijkse hoeveelheid verzadigd vet idealiter onder de 28g; voor vrouwen is dat 22g. 30% van je dagelijkse energie mag uit vet komen en maximaal 10% van verzadigd vet. De Actieve Voedingsdriehoek houdt hier rekening mee.  

  • Lees etiketten op verpakkingen, zoals de ingrediëntendeclaratie en voedingswaardetabel om erachter te komen hoeveel verzadigde vetten en onverzadigde vetten een product bevat. Voorverpakt voedsel geeft altijd aan hoeveel vet het bevat, en welk deel daarvan verzadigd is.   

  • Eet meer onverzadigde vetten. Noten, zaden, vette vis, olie en margarine zijn allemaal goede bronnen van onverzadigde vetten.  

  • …en beperk de hoeveelheid verzadigd vet in je voeding. Probeer producten rijk aan verzadigde vetten te vervangen door verantwoorde alternatieven*. Zo kun je vette vleeswaren vervangen door gevogelte of mager vlees (met een lager vetgehalte) of vette vis (rijk aan onverzadigde vetten).   

Wil je zo snel mogelijk beginnen met het verlagen van je cholesterolwaarden? Schrijf je nu in voor onze gratis Cholesterol Starterskit voor voedingsadvies, recepten en kortingsbonnen.   

*Het vervangen van verzadigde vetten door onverzadigde vetten in de voeding draagt bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. 

Alles over vetten >Ook interessant voor jou

Alles over vetten >

Verlaag in slechts 3 weken het cholesterol!

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze coaches verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere recepten, tips om meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Start nu En ontvang je gratis Starterskit.