Home > Cholesterol > Verzadigde en onverzadigde vetten > Wat is onverzadigd vet?
Wat is onverzadigd vet?

Wat is onverzadigd vet?

Hoewel veel mensen proberen om niet te veel vette voeding te eten, bevat een gezond en evenwichtig voedingspatroon aardig wat vetten. Vet geeft het lichaam namelijk waardevolle energie en voedingstoffen voor verschillende belangrijke functies. Het is daarbij wel belangrijk om te letten op het soort vet – dit kan een groot verschil maken bij het behouden van de gewenste cholesterolwaarden en een gezond hart. Over het algemeen wordt onverzadigd vet gezien als “goed” en verzadigd vet als “slecht”. Maar wat zijn onverzadigde vetten?

Wat zijn onverzadigde vetzuren?

Goede, onverzadigde vetten, waaronder Omega 3, bevinden zich in noten, vette vis, plantaardige oliën zoals zonnebloem-, koolzaad-, lijnzaadoliën en margarine op basis van deze plantaardige oliën. 

Welke producten bevatten onverzadigd vet?

  • Plantaardige oliën en margarines zoals Becel ProActiv, op basis van plantaardige olie, zijn goede bronnen van onverzadigd vet.
  • Noten en zaden bevatten niet alleen “goede” vetten, maar ook vezels, een ander belangrijk onderdeel van een gezond en evenwichtig voedingspatroon.
  • Zalm, makreel, sardientjes, haring en forel zijn voorbeelden van vette vis, welke vooral onverzadigde vetten bevatten.

Waarom is onverzadigd vet goed voor je?

Het is algemeen bekend dat het vervangen van verzadigd vet (wat zich onder andere in boter, volle zuivelproducten, rood vlees en voorverpakte producten als koekjes en cake bevindt) door onverzadigd vet, kan helpen bij het verlagen van je LDL-cholesterol. Een verhoogde LDL-cholesterol is een van de risicofactoren in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten*.

Meer onverzadigde vetten en minder verzadigde vetten eten

  • Snack met ongezouten noten. Makkelijk mee te nemen en een perfect alternatief voor chips of frituursnacks - vaak rijk aan verzadigd vet. Een goede mix van noten en zaden en gedroogd fruit is een slimme manier om zowel meer vezels als onverzadigd vet binnen te krijgen. Kijk wel uit voor geroosterde noten, hieraan is vaak olie toegevoegd, die het aantal calorieën meteen flink verhoogt.
  • Kies bij het koken voor plantaardige oliën als zonnebloem- en olijfolie. Dan verhoog je meteen de hoeveelheid onverzadigde vetten in je voeding. Bovendien bieden deze oliën een goed alternatief voor boter of kokosolie, welke beiden een grote hoeveelheid aan verzadigd vet bevatten.
  • Vervang verzadigd vet met onverzadigd vet of minder vette alternatieven. Zuivelproducten als melk, kaas, boter en room bevatten vaak een grote hoeveelheid verzadigd vet, maar kunnen makkelijk vervangen worden door minder vette alternatieven met een betere balans in verzadigde en onverzadigde vetten. 
  • Gebruik zaden als topping. Zonnebloem-, pompoen- en sesamzaadjes zijn verkrijgbaar in de meeste supermarkten en zijn heel geschikt om over je salade, dessertjes of gekookte groente te sprenkelen.
  • Eet minimaal één keer per week vette vis. Vette vis bevat naast veel smaak ook veel onverzadigd vet. Probeer twee keer per week vis te eten, waarvan minstens 1 keer vette vis. Verschillende studies hebben aangetoond dat de omega 3 uit vis kan helpen bij het behouden van een gezond en normaal functionerend hart.

Op deze site zijn ook een aantal recepten te vinden met vis: probeer bijvoorbeeld zalm met kruidentopping uit de oven of vispakketjes met broccoli en basilicumtopping. Vind hier meer recepten met Becel ProActiv. Becel ProActiv voor op brood bevat toegevoegde plantensterolen**, een ingrediënt waarvan is bewezen dat het de LDL-cholesterol verlaagt.

Wil je meer weten?

Bekijk onze artikelen over verzadigd vet, de voordelen van het vervangen van verzadigde door onverzadigde vetten, of ontdek hier hoe je een cholesterolverlagend dieet plant.

* Een verhoogde cholesterol is een risicofactor voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van een van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. 

** Het is bewezen dat plantensterolen helpen bij het actief verlagen van cholesterol. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde leefstijl en verantwoorde voeding, met voldoende groente en fruit voor het op peil houden van het carotenoïdengehalte*. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.

Alles over vetten >Ook interessant voor jou

Alles over vetten >