Home > Cholesterol > Wat is cholesterol? > Meest gestelde vragen
Meest gestelde vragen

Meest gestelde vragen

Sommige vragen over cholesterol blijven terugkomen. Wij hebben ze voor je al gebundeld én beantwoord.

> Hoeveel lichaamsbeweging heb je nodig per dag om gezond te leven?

De algemene aanbevolen lichaamsbeweging is 30 minuten flink doorstappen per dag zonder daarbij buiten adem te raken. Verder is een gezonde voeding belangrijk, waarbij het gebruik van producten met plantaardige vetten zoals Becel aan te raden is.

> Vermindert je cholesterol ook door gewoon te sporten?

Regelmatige lichaamsbeweging onder de vorm van sport heeft een gunstige invloed op de meeste risicofactorenarrow voor hart en bloedvaten en zo ook op de vetten in het bloed waaronder cholesterol. Alle vormen van lichaamsbeweging zijn goed en zoeken naar een sport die jezelf graag doet en dus volhoudt is de boodschap. Beweging inbouwen in de dagelijkse gewoonten is een eerste stap: te voet boodschappen doen, de trap nemen, tv kijken vervangen door buitenactiviteiten, enz.

> Wat is het verschil tussen HDL- en LDL-cholesterol?

Er is maar een soort cholesterol, maar door de binding aan transporteiwitten ontstaan er verschillende soorten lipoproteïnenarrow in het bloed waaronder de LDL of Lage Densiteit Lipoproteïnen en de HDL of Hoge Densiteit Lipoproteïnen. De LDL-cholesterol heeft de naam "slechte" cholesterol te zijn omdat deze cholesterol vervoert vanuit de lever naar de andere organen en zo bijdraagt tot de afzetting van cholesterol in de bloedvaten in de zogeheten atheroomplaques die aan de basis kunnen liggen van een hartinfarct of beroerte. De HDL-cholesterol daarentegen vervoert overtollige cholesterol vanuit de lichaamsweefsels terug naar de lever en heeft de naam "goede" cholesterol te zijn. -

> Mag je cholesterolverlagende producten gebruiken wanneer je geen verhoogde cholesterol hebt?

Cholesterolverlagende producten zoals met plantensterolen verrijkte margarines worden gebruikt om een verhoogde cholesterol te verlagen. Bij normale cholesterolwaarden is het niet nodig om cholesterolverlagende margarines te gebruiken, maar ze zijn niet schadelijk voor de gezondheid! -

> Ik heb een lage BMI (Body Mass Index) en toch een verhoogde cholesterol. Hoe kan ik deze laten dalen?

Een gezond gewicht alleen is geen garantie op een goede cholesterol. Andere levensstijlfactoren zoals een gezonde voedingarrow, voldoende beweging, niet roken en stress vermijden spelen ook een rol. Cholesterol wordt bovendien niet alleen bepaald door voedings- en leefgewoonten, maar ook door genetische factoren. Naast gezond eten, bewegen, niet roken en ontspannen kan je ook actief je cholesterol verlagen door cholesterolverlagende smeerproducten zoals Becel ProActiv te gebruiken volgens de gebruiksaanwijzingen.

> Wat is het beste voor de verlaging van mijn cholesterol, geen boter eten of Becel ProActiv eten?

Stoppen met boter is maar één van de mogelijkheden om verzadigd vet en cholesterol in de voeding te verlagen. Beter nog is boter te vervangen door een smeerproduct rijk aan onverzadigde vetten. Verder kan je best ook plantensterolen toevoegen aan je voeding. Voor een optimaal effect smeer je best 4-6 boterhammen per dag. Je mag Becel ProActiv ook toevoegen aan warme gerechten, na het kookproces

> Hoeveel daalt mijn cholesterol als ik dagelijks smeer?

Bij het dagelijkse gebruik van een optimale hoeveelheid Becel ProActiv kan de LDL-cholesterol of slechte cholesterolarrow met 7-10% verlagen binnen 2 tot 3 weken. Voor een optimaal effect smeer je 4 tot 6 sneetjes per dag. Je mag Becel ProActiv ook toevoegen aan warme gerechten, na het kookproces.

> Waarom zou ik Becel ProActiv verkiezen boven de 'gewone' Becel?

Becel ProActiv bevat natuurlijke plantensterolen die de cholesterolopname actief verminderen. Ander Becel-producten hebben een gezond vetprofiel, zonder voedingscholesterol, maar hebben geen actieve cholesterolverlagende werking in het bloed.

> Is Becel ProActiv ook geschikt voor kleine kinderen?

Becel ProActiv producten zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen jonger dan 5 jaar, omdat deze groepen specifieke voedingsbehoeften hebben. Vraag hierover raad aan uw arts. -

> Wat is cholesterol?

Cholesterol is een vetachtige stof en is een bouwstof voor vele andere stoffen in het lichaam, zoals vitamine D en sommige hormonen. Het is vooral verzadigd vet (in volle melkproducten, boter, vet vlees en vette vleesproducten, koekjes en gebak) dat het cholesterolgehalte verhoogt. In het bloed circuleren twee soorten cholesterol: 

  • LDL (slechte) cholesterol
  • HDL (goede) cholesterol

De meeste cholesterol is LDL-cholesterol (slechte). Voor het handhaven van de gezondheid van het hart kan het helpen deze LDL-cholesterol te verlagen en te zorgen voor een hoog gehalte aan HDL-cholesterol (goede). (Zie ook antwoord bij vraag 03

> Wat zijn plantensterolen?

Plantensterolen zijn stoffen die van nature in kleine hoeveelheden voorkomen in dagelijkse voedingsmiddelen als fruit, groenten, plantaardige olie, noten en granen. Plantensterolen hebben een chemische structuur die lijkt op die van cholesterol. In plantencellen vervullen plantensterolen dezelfde verstevigende rol als die cholesterol vervult in het celmembraan van cellen in ons lichaam.

> Hoe veilig zijn plantensterolen?

Plantensterolen zijn veilig – het komt in kleine hoeveelheden van nature voor in de voeding. Voor het bereiken van een aanzienlijke verlaging van het cholesterolgehalte hebben we de dagelijkse inname van plantensterolen verhoogd met ongeveer 5 keer. Ook in deze hoeveelheid zijn plantensterolen veilig. De veiligheid wordt onderbouwd met een enorme hoeveelheid gegevens, onder andere uit onderzoeken met hoge doses bij verschillende groepen en lange termijn onderzoeken waarbij de belangrijkste veiligheidsparameters zijn gemeten. Bovendien is de veiligheid van plantensterolen bestudeerd door vele regelgevende instanties over de gehele wereld, waaronder de Europese Unie.

> Wat is het plantensterolgehalte van elk Becel ProActiv product?   
         

Plantesterolen per 100 g/ml 1 portie =
Becel ProActiv, Becel ProActiv Calorie Light en Becel ProActiv met olijfolie 7,5 g 10 g (voldoende om 1-2 sneetjes brood te besmeren/ 2 koffielepels

> Wat is de portiegrootte van Becel ProActiv en hoeveel moet ik elke dag gebruiken?

Eén portie Becel ProActiv is 10 gram. Dit is ongeveer de hoeveelheid om 2 boterhammen te besmeren. Voor een optimaal effect smeer je best 4 tot 6 sneetjes brood per dag, of 3 porties.

> Is het waar dat elke portie Becel ProActiv de cholesterol verlaagt?

Ja. Becel ProActiv bevat plantensterolen waarvan bewezen is dat het de LDL-cholesterol aanzienlijk verlaagt. Plantensterolen staan al decennia bekend om hun cholesterolverlagende effecten en 40 klinische studies hebben de effecten van Becel ProActiv onderbouwd. Gezondheidsdeskundigen zijn het erover eens dat gebruik van 2-2,5 g plantensterolen per dag als onderdeel van een gezonde voeding, optimaal/ aanbevolen is voor het verlagen van de cholesterolarrow. Elke portie Becel ProActiv bevat minimaal 0,75 g plantensterolen. Gebruik van drie porties ProActiv (voldoende voor 2 sneetjes brood) levert de optimale hoeveelheid plantensterolen die nodig zijn om de cholesterol aanzienlijk te verlagen.

> Er staat plantensterolester in de ingrediëntenlijst en niet plantensterolen. Wat is het verschil?

Plantensterolen zijn het actieve cholesterolverlagende ingrediënt. Plantensterolen worden veresterd (gecombineerd met zonnebloemolie) tot plantensterolesters zodat ze gemakkelijker in een voedingsmiddel verwerkt kunnen worden.

> Wordt alle cholesterol verwijderd als ik met plantensterolen verrijkte producten eet?

Plantensterolen verlagen de cholesterolopname met 30-40%, maar een deel van de cholesterol wordt nog steeds geabsorbeerd.

> Hoe lang heeft Unilever gewerkt aan klinische testen of effectiviteittesten?

Al sinds eind jaren 80 van de vorige eeuw is Unilever geïnteresseerd in plantensterolen en heeft intussen een enorme expertise opgebouwd betreffende dit ingrediënt. In totaal zijn meer dan 45 klinische studies uitgevoerd met voedingsmiddelen verrijkt met plantensterolen, die allemaal zijn gepubliceerd in peer-reviewed tijdschriften en die dus openbaar zijn. Een volledige lijst van de studies is op verzoek verkrijgbaar.

> Hoe snel werken de Becel ProActiv-producten?

In principe begint het product te werken vlak nadat het geconsumeerd is, maar pas als het product 2-3 weken gebruikt wordt, zien we het volledige effect. Plantensterolenarrow werken in de darm, door deels de absorptie van cholesterol te blokkeren, en zo het bloedcholesterolgehalte te verlagen. Als reactie hierop verhoogt het lichaam de cholesterolproductie in de lever. Maar deze verhoogde cholesterolproductie valt in het niet bij de verminderde absorptie in de darm en het netto effect is een lager cholesterol. Onafhankelijke klinische studies tonen aan dat het cholesterol aanzienlijk lager wordt na 2-3 weken gebruik van producten met plantensterolen.

> Werken Becel ProActiv-producten voor iedereen?

Het cholesterolverlagende effect hangt af van de hoeveelheid plantensterolen die geconsumeerd wordt en de individuele reactie op de blokkering van de cholesterolabsorptie. Het niveau van cholesterolabsorptie varieert van persoon tot persoon en daarom verschilt het effect van de gedeeltelijke blokkering door plantensterolen ook. Verder wordt het ook nog beïnvloed door voeding- en levensstijlfactoren.

> Zijn Becel ProActiv-producten ook geschikt voor jonge kinderen?

Becel ProActiv is niet geschikt voor kinderen jonger dan 5 jaar. Jonge kinderen hebben normaal gesproken geen verhoogde cholesterol. Ook hebben ze specifieke voedingsbehoeftes waaraan beter tegemoet wordt gekomen door gewone producten voor op brood. 
Becel ProActiv is een assortiment producten speciaal bedoeld voor mensen die hun verhoogde cholesterol willen verlagen. Ze zijn niet bedoeld voor gebruik door het hele gezin.

> Blijft het voordeel van de Becel ProActiv-producten bij langdurige consumptie gehandhaafd?

Het cholesterolverlagende effect van Becel ProActiv-producten blijft gehandhaafd bij regelmatig gebruik. Als iemand stopt met het gebruiken van Becel ProActiv-producten dan zal het cholesterolverlagende effect weer verdwijnen. Voor het beste resultaat is het daarom aan te raden dagelijks 3 porties Becel ProActiv-producten te gebruiken en over te stappen naar een gezonde voeding/levensstijlarrow.

> Zijn Becel ProActiv-producten geschikt voor in de keuken?

De Novel Foods goedkeuring voor Becel ProActiv betreft broodsmeersels. Daarom kunnen we op dit moment niet aanbevelen dat consumenten met onze producten ook maaltijden kunnen bereiden. Bovendien bevatten de Becel ProActiv-producten weinig tot zeer weinig vet (35-23%), en zijn net als vergelijkbare smeersels met weinig vet niet geschikt om in te bakken of braden. Ze zijn geschikt om mee te smeren of om over de aardappelen of door bereide maaltijden te doen.

> Is Becel ProActiv Calorie Light beter voor je dan de gewone Becel ProActiv?

Alle Becel ProActiv-producten passen in een gezonde voeding, want ze bevatten weinig vet. Ze hebben ook eenzelfde cholesterolverlagend effect, omdat ze een gelijke hoeveelheid van het actieve bestanddeel plantensterolenarrow bevatten. De Becel ProActiv Calorie Light bevat wel minder vet dan de gewone Becel ProActiv en dat heeft de voorkeur van sommige consumenten. In feite is het op dit moment het smeerproduct met de minste hoeveelheid vet, dat ook nog plantensterolen bevat. Om te profiteren van het cholesterolverlagende effect van de producten van Becel ProActiv is het belangrijk dat ze een onderdeel uitmaken van een gezonde voeding. Ze zijn geen vervanging van een gezonde voeding.

> Is Becel ProActiv met Olijfolie beter dan Becel ProActiv of Becel ProActiv Calorie Light?

Becel ProActiv met Olijfolie heeft dezelfde doeltreffendheid als Becel ProActiv (Calorie Light) gezien alle producten dezelfde hoeveelheid actief bestanddeel, nl. plantensterolen, bevatten. Personen die de smaak van olijfolie op prijs stellen kunnen kiezen voor Becel ProActiv met Olijfolie.

> Waarom worden omega 3 en omega 6 “essentiële” vetten genoemd?

De meervoudig onverzadigde vetzuren linolzuur (omega 6) en alfa-linoleenzuur (omega 3) zijn essentiële vetzuren. Omdat ons lichaam ze niet zelf kan aanmaken, moeten we ze via de voeding binnen krijgen. Ze dragen bij tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. De benodigde dagelijkse inname is 2g omega 3 en 10g omega 6. Hogere inname van omega 3 en omega 6 zijn goed voor de gezondheid van het hart.

> Zijn plantensterolverrijkte producten geschikt voor mensen met diabetes?

Ja. De plantensterolverrijkte voedingsmiddelen zijn geschikt voor mensen met diabetes. Klinische studies hebben aangetoond dat plantensterolen doeltreffend zijn in het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte bij mensen met diabetes en zonder diabetes. Wij raden iedereen die plantensterolverrijkte producten wil gebruiken aan een arts te raadplegen.

> Hoef ik alleen maar Becel ProActiv te eten om mijn hart gezond te houden?

Om een optimale cholesterolverlaging te bereiken adviseren we Becel ProActiv te eten als onderdeel van een gezonde voeding en levensstijl. Als onderdeel van een gezonde voeding zouden we moeten streven naar het eten van minimaal 2 porties fruit en 300 gram groenten per dag, het eten van tweemaal per week een gezonde vis, waarvan één keer vette vis (zalm, makreel, sardines), kiezen voor volkoren granen en graanproducten en het kiezen voor grilleren, roerbakken of het in de magnetron bereiden van de maaltijd in plaats van te bakken of braden. We zouden ook moeten kiezen voor voeding met weinig verzadigd vet en met weinig zout. Naast voeding is ook een gezonde levensstijl met voldoende beweging en niet roken van belang.

> Waarom zijn Becel ProActiv-producten zo duur?

Becel ProActiv-producten bevatten het actieve ingrediënt plantensterolen. Er is 2.500 ton plantaardige olie nodig voor de productie van 1 ton plantensterolen. En daardoor zijn plantensterolen dure ingrediënten.

Alles over cholesterol >Ook interessant voor jou

Alles over cholesterol >

Verlaag in slechts 3 weken het cholesterol!

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze coaches verlaag je doeltreffend het cholesterol. Ontvang lekkere recepten, tips om meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat, zonder het goede leven op te geven!

Start nu En ontvang je gratis Starterskit.