Healthcareprofessionals > Voor wie? > Is het veilig om te gebruiken?
Is het veilig om te gebruiken?

Is het veilig om te gebruiken?

Van plantensterolen is bewezen dat ze veilig zijn en ze zijn goedgekeurd voor gebruik in voedingsmiddelen.

Om de veiligheid van voeding te kunnen waarborgen, gaat de introductie van nieuwe ingrediënten of voedingsmiddelen in Europa gepaard met een strikte controle door de Europese voedselveiligheids-autoriteit (EFSA). Becel ProActiv is veilig bevonden door onafhankelijke instanties binnen de Europese Unie en in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Brazilië, Israël, IJsland en Japan.

Bij de introductie van plantensterolen op de Europese markt in 2000 is hiernaast ook een Post-Launch Monitoring Programme (PLM) ingesteld. De resultaten van de monitoring zijn gepubliceerd in peer-reviewed wetenschappelijke tijdschriften en laten zien dat plantensterolen door de juiste doelgroep worden geconsumeerd en dat er geen bewijs is voor overconsumptie of bijwerkingen van plantensterolen.

De veiligheid van plantensterolen werd herbevestigd in het consensus artikel van de European Atherosclerosis Society (EAS) waarin een panel van 21 internationale experts de huidige kennis omtrent het cholesterolverlagende effect van plantensterolen/ -stanolen en de implicaties daarvan voor de preventie van hart- en vaatziekten kritisch geëvalueerd heeft. De concentratie plantensterolen in het bloed betreft <1% van alle sterolen, ook na langdurig gebruik van producten met toegevoegde plantensterolen. Bij gelijke atherogene eigenschappen valt een bescheiden toename van plasma plantsterolen (0,008 mmol/L) in het niet bij de cholesterolverlagende effecten van plantensterolen (-0,32 mmol/L).

In 2004 werd het Becel ProActiv-assortiment uitgebreid nadat de Europese Unie de melkdrank en yoghurtdrink met toegevoegde plantensterolen ook had goedgekeurd als nieuwe voedingsmiddelen.

Alles over voor wie? >Gerelateerde artikelen

Alles over voor wie? >