Healthcareprofessionals > Voor wie? > Plantensterolen en statines
Plantensterolen en statines

Plantensterolen en statines

Het is wetenschappelijk bewezen dat het eten van voedingsmiddelen met toegevoegde plantensterolen in combinatie met statines een groter cholesterolverlagend effect kan hebben dan statines alleen.

De combinatie van statines, plantensterolen en dieet- en levensstijlaanpassingen kan patiënten helpen de door hen beoogde cholesterolverlaging te bereiken.

  • Statines verlagen het LDL-cholesterolgehalte met gemiddeld 25%
  • Het in de dagelijkse voeding opnemen van een voedingsmiddel met toegevoegde plantensterolen kan het cholesterol met 12,5% verlagen
  • Overstappen op een gezonde voeding en levensstijl kan het cholesterolgehalte met 5% verlagen

Plantensterolen laten een aanhoudend cholesterolverlagend effect zien

Cholesterolverlaging met behulp van plantensterolen wordt behaald door een remming van cholesterolabsorptie in de darm. Dit is een ander mechanisme dan bij de werking van statines, waarbij de cholesterolsynthese in de lever wordt geremd. Hierdoor kunnen beiden methoden een complementair effect hebben. Naast statines, kan gebruik van plantensterolen en dieet- en levensstijlaanpassingen patiënten helpen de door hen beoogde cholesterolverlaging te bereiken.

Patiënten met cholesterolverlagende medicijnen dienen eerst met hun arts te overleggen, alvorens producten met toegevoegde plantensterolen te gebruiken omdat de dosering van hun cholesterolverlagende medicatie mogelijk moet worden aangepast.

Alles over voor wie? >Gerelateerde artikelen

Alles over voor wie? >