Home > Samen gezonder > Beweging > Snelle manieren om te ontspannen
Snelle manieren om te ontspannen

Snelle manieren om te ontspannen

We willen allemaal een gezonde levensstijl. We proberen meer te bewegen en gezond te eten. Maar vergeet vooral niet om af en toe te ontspannen. Stress vermijden is zelfs cruciaal met het oog op een lang en gezond leven. Met alle obstakels van het dagelijks leven, is het soms moeilijk om de nodige tijd vrij te maken: in deze blog vind je enkele ontspanningstechnieken om, zelfs met een drukke agenda, onmiddellijk mee tot rust te komen.

Ontspannende sessie om beter te slapen

Of je nu naar het werk pendelt, een moeilijke vergadering door moet komen of net een lange werkdag achter de rug hebt, deze technieken kan je op eender welk moment van de dag toepassen om snel tot rust te komen.

  • Controleer je ademhaling. Zit even heel stil en adem enkele seconden lang diep in en uit. Hou je adem even in en adem dan 5 seconden lang rustig uit. Herhaal deze oefening tot je je meer ontspannen voelt.
  • Zoek een voorwerp om je op te concentreren. Wanneer je je in een stressvolle situatie bevindt, helpt het om je te concentreren op het hier en nu. Richt je aandacht op een voorwerp of fysiek contact, bijvoorbeeld tussen je vingers en je huid, en herhaal de bovenstaande ademhalingsoefening om verder tot rust te komen.
  • Ga een luchtje scheppen. Pauzeer even waar je mee bezig bent. Strek even je benen en neem je omgeving rustig in je op.
  • Beluister muziek. Hou enkele rustgevende liedjes bij de hand die je kunt beluisteren wanneer je even snakt naar ontspanning. Door je te concentreren op geluiden in plaats van op een scherm of gesprek, kun je je daarna makkelijker opnieuw focussen.

Manieren om met stress om te gaan

Een dagelijks momentje nemen om jezelf te ontspannen kan op lange termijn het verschil maken. Probeer de onderstaande technieken 's morgens of 's avonds en bekijk of je verandering merkt.

  • Ontspanning van de spieren. Ga liggen en maak een mentale scan van je lichaam. Concentreer je daarbij telkens op een gespannen zone. Begin bij je voeten, en ga in gedachten langzaamaan naar boven terwijl je probeert je spieren volledig te ontspannen.
  • Meditatie. Meditatie wordt vaak beschouwd als een van de beste manieren om stress tegen te gaan. Zelfs 10 minuutjes begeleid mediteren kan al een rustgevend effect hebben. Er bestaan verschillende apps om je daarbij te helpen. Bekijk ook zeker meditatiefilmpjes op YouTube.

Alle artikelen >Gerelateerde artikelen

Alle artikelen >

Wil je nog meer tips om vaker te bewegen?

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze bewegingscoach verlaag je doeltreffend je cholesterol. Ontvang tips om zonder veel moeite meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat!

Vraag je gratis Starterskit aan En verlaag je cholesterol met makkelijke beweegtips.