Home > Samen gezonder > Beweging > Tijd doorbrengen in het bos: ontdek de voordelen
Tijd doorbrengen in het bos: ontdek de voordelen

Tijd doorbrengen in het bos: ontdek de voordelen

Het is al langer bekend dat er een verband is tussen onze gezondheid en de tijd die we buiten in de natuur doorbrengen. Maar sinds kort past de medische wereld deze kennis ook toe in de praktijk: in Japan raden dokters steeds vaker aan om wat tijd in een bosrijke omgeving door te brengen, om stress te verminderen en je geest te helpen ontspannen. Ook wel gekend als ‘bosbaden’. Maar wat houdt deze trend juist in?

Gezonde buitenlucht

Je hoeft niet per se te bewegen of te sporten om de voordelen van de natuur te ervaren: gewoon even naar het bos trekken en de sfeer van de natuur opsnuiven kan je meteen al een heel ontspannen gevoel geven.

Sommigen zijn ervan overtuigd dat een bosrijke omgeving een goed medicijn kan zijn tegen de lichamelijke gevolgen van stress. Mensen zijn vandaag immers bijna voortdurend aan het werk of met andere dingen in de weer, wat een negatief effect op de risicofactoren van hart en vaatziekten kan hebben. Af en toe opladen in het bos kan je lichaam weer helemaal tot rust brengen.

De redenen daarvoor zijn divers*. Volgens sommige onderzoekers scheiden bomen bepaalde stoffen uit (phytoncides) waar ons lichaam goed op reageert. Anderen verwijzen dan weer naar de geometrische vormen van bosrijke omgevingen, die een geruststellender effect zouden hebben dan die van de stad.

Wil je zelf ondervinden wat de voordelen zijn van even te ontspannen in het bos? Begin eraan met deze tips!

 

*Bron: Li, Qing et al. “Effects of Forest Bathing on Cardiovascular and Metabolic Parameters in Middle-Aged Males.” Evidence-based complementary and alternative medicine: eCAM (2016).

Alle artikelen >Gerelateerde artikelen

Alle artikelen >

Wil je nog meer tips om vaker te bewegen?

Schrijf je nu in voor het Samen Gezonder programma: met de gratis Starterskit en de hulp van onze bewegingscoach verlaag je doeltreffend je cholesterol. Ontvang tips om zonder veel moeite meer te bewegen en 4 kortingsbonnen. Merk na 3 weken al resultaat!

Vraag je gratis Starterskit aan En verlaag je cholesterol met makkelijke beweegtips.